ΠΟΤΑΜΙΑ-ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

Ιστιοπλοΐα, Ψάρεμα, Κατάδυση, Rafting, Kayak

ΠΟΤΑΜΙΑ-ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

Δημοσίευσηαπό gmak » Τετ Δεκ 17, 2008 2:29 am

Ο Αροάνιος είναι παραπόταμος του Λάδωνα. Πηγάζει από τα Αροάνια και μετά από 10 χιλιόμετρα συναντά τον Λάδωνα. Στην πορεία του χύνονται και τα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι .Οι πηγές του Αροάνιου βρίσκοντε στο χωριό Πλανητέρο μέσα σε πλατανόδασος . Στις πηγές του ποταμού υπάρχουν εκτροφεία πέστροφας και πολλά εστιατόρια και μαγαζιά με τουριστικά είδη. Η περιοχή το καλοκαίρι αποτελεί μέρος κυριακάτικης εξόρμησης για τους κατοίκους ακόμα και της Πάτρας παρά την μεγάλη απόσταση.

Ο Βολιναίος ή Δρεπανέικο είναι ποταμός στην Αχαία πηγάζη απο τις δυτικές παρυφές του Παναχαικού και χύνετε κοντά στο Δρέπανο, έχει νερό όλο τον χρόνο.Την ονομασία την οφείλη στην αρχαία πόλη Βολίνη.

Ο Βουραϊκός είναι ποταμός στην Αχαΐα. Στην αρχαιότητα λεγόταν Ερασίνος. Πηγάζει στον Χελμό, κοντά στο χωριό Πριόλιθος και χύνεται κοντά στο Διακοπτό. Έχει μήκος 40 χιλιομέτρων. Το όνομά του το οφείλει στην Βούρα, την οποία αγάπησε ο Ηρακλής,[1] και η οποία κατά τον μύθο άνοιξε φαράγγι για να μπορέσει να περάσει και να έρθει κοντά του. Αυτό είναι το Φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο έχει μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων. Στο φαράγγι ο ποταμός περνά μέσα απο πυκνή βλάστηση και σήραγγες, ενώ υπάρχουν και πολλές σπηλιές. Στο φαράγγι περνά και ο οδοντωτός.
Στις όχθες του Βουραϊκού ποταμού υπάρχει σπήλαιο που κατά την μυθολογία ήταν μαντείο αφιερωμένο στον Ηρακλή . Εκεί οι προσκυνητές έριχναν τους αστραγάλους και διάβαζαν τους χρησμούς στους Πίνακες της Γνώσης , όπως τους αποκαλούσαν.

Ο Γλαύκος είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Επαρχίας Πατρών. Το όνομα Γλαύκος είναι παραφθορά του ονόματος Λεύκας με το οποίο πολύ συχνά συναντάται ο ποταμός. Πηγάζει από το Παναχαϊκό και στην διαδρομή μου τροφοδοτείται απο διάφορες πηγές, χύνεται στην νότια πλευρά του Πατραϊκού κόλπου. Από τον Γλαύκο έχουν πάρει και την ονομασία τους το χωριό Γλαύκος και το Δημοτικό διαμέρισμα Γλαύκου της Πάτρας, ενώ από την παλιά του ονομασία, η συνοικία Λεύκα της Πάτρας. Έχει νερό όλο τον χρόνο, το καλοκαίρι πολύ λίγο ενώ τον χειμώνα κατεβάζει πολύ νερό. Κατά το παρελθόν έχει προκαλέσει πολλές πλημμύρες. Σήμερα στο σημείο που συναντά τον Περιμετρικό Πάτρας υπάρχει η Έξοδος Γλαύκου. Το 1927 στο χωριό Γλαύκος κατασκευάστηκε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γλαύκου για τον φωτισμό της Πάτρας. Κατασκευάστηκε επίσης φράγμα και τεχνική λίμνη και ανήκε στον Δήμο Πατρέων. Λειτούργησε μέχρι το 1953 όταν πέρασε στα χέρια της ΔΕΗ. Ο Γλαύκος, στο μεγαλύτερο μέρος του, αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Πάτρα και στον Δήμο Μεσσάτιδος. Σήμερα στον Γλαύκο γίνονται έργα ρύθμισης της κοίτης του, με κατασκευή τοιχωμάτων από μπετόν αρμέ και ανακατασκευή του παραποτάμιου δρόμου που τον διασχίζει. Ο δρόμος αυτός συνδέει την περιμετρική οδό με το νέο λιμάνι της πόλης και στις εκβολές του θα κατασκευαστή αερογέφυρα.
Εκτός από τον δρόμο στις παραποτάμιες εκτάσεις (οι οποίες είναι παλιά κοίτη του ποταμού) υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις της Θύελλας πατρών, το ενωσιακό γήπεδο της Ε.Π.Σ. Αχαΐας, το δημοτικό γήπεδο Πετρωτού του Δήμου Μεσσάτιδος και οι εγκαταστάσεις του Καρναβαλικού εργαστηρίου του Δήμου Πάτρας.


Ο Διακονιάρης είναι χείμαρρος της Αχαΐας στην νότια πλευρά της Πάτρας. Η ονομασία του σύμφωνα με τον Πουκεβίλ οφείλεται στο ότι δεν έχει πηγές αλλά μαζεύει τα νερά του από την βροχή, δηλαδή διακονεύει. Το καλοκαίρι δεν έχει καθόλου νερό αλλά τον χειμώνα πλημμυρίζει και δημιουργεί πολλές καταστροφές και συχνά και θανάτους πολιτών. Ξεκινά πολύ κοντά στην Πάτρα από το χωριό Ελεκύστρα και περνά μέσα από την πόλη. Ένα κομμάτι του και συγκεκριμένα στις εκβολές του έχει σκεπαστεί και κατασκευαστεί επάνω λεωφόρος, η Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου. Σήμερα έχουν ξεκινήσει έργα για να σκεπαστεί όλο το κομμάτι του χειμάρρου που περνά μέσα από την πόλη για να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες του. Τελευταία μεγάλη του πλημμύρα έγινε στις 16-12-2001 με δύο θανάτους πολιτών, πλημμύρες εκατοντάδων σπιτιών στις συνοικίες Ζαρουχλέικα, Αγία Τριάδα, Άγιος Νεκτάριος, Ψαροφάι και Εγλυκάδα και αποκοπή της πόλης στα δύο για πολλές ώρες.


Ο Ερύμανθος είναι παραπόταμος του Αλφειού που πηγάζει απο την Αχαΐα και τον Ερύμανθο. Είναι το φυσικό σύνορο ανάμεσα στον Νομό Αχαΐας και τον Νομό Ηλείας. Στην πορεία του περνά και μέσα απο τον Νομό Αρκαδίας, για να καταλήξη στον Νομό Ηλείας. Έχει όλο τον χρόνο νερό, και τα νερά του είναι ορμητικά. Κατά μήκος της διαδρομής του υπάρχουν πολλά παραδοσιακά γεφύρια.Ενώ στα νερά του γίνονται και αγώνες κανόε-καγιάκ.

Ο Κράθης είναι ποταμός της Αχαΐας, στον Δήμο Ακράτας. Πηγάζει από τον Χελμό και οι πηγές του είναι γνωστές σαν Ύδατα Στυγός, έχει όμως και μια δεύτερη πηγή στο δάσος της Ζαρούχλας. Έχει μήκος 40 χιλιόμετρα και περνά από την λίμνη Τσιβλού η οποία δημιουργήθηκε το 1912 όταν μια μεγάλη κατολίσθηση έφραξε την κοίτη του. Χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο, στην Ακράτα της οποίας το όνομα προέρχεται από τον Κράθη. Το όνομα του Κράθη προέρχεται, σύμφωνα με τον Στράβωνα, από το Κίρνασθαι (αναμειγνύω, ενώνω), γιατί ο Κράθης έχει δύο διαφορετικές πηγές που ενώνονται στην πορεία. Το ποτάμι κατά καιρούς πλημμυρίζει και προξενεί μεγάλες καταστροφές κυρίως στην πόλη της Ακράτας


Ο Κριός Είναι χείμαρρος (μικρό ποτάμι) στην Αχαΐα και στον Δήμο Αιγείρας, που πηγάζει από τον Χελμό κοντά στο χωριό Περιθώρι. Στην πορεία του περνά απο την αρχαία Φελλόη και τα χωριά Σύνεβρο, Όαση, Κασάνεβα και τη Μυκηναϊκή ακρόπολη της αρχαίας Αιγείρας και αφού διασχίζει όλο τον δήμο χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο κοντά στην Αιγείρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία οφείλει το όνομά του στόν Τιτάνα Κριό.[1]

Ο Λάδωνας είναι παραπόταμος του Αλφειού. Πηγάζει από τα Αροάνια[1] διασχίζει τον Νομό Αχαΐας και στον Νομό Αρκαδίας εκβάλει στον Αλφειό. Γνωστό είναι επίσης και το υδροηλεκτρικό φράγμα του Λάδωνα στην Αρκαδία, που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1950. Κατά τη μυθολογία, στα νερά του κολυμπούσε η θεά Δήμητρα ενώ στις όχθες του κυνηγούσε η Άρτεμις. Κοντά στο ποτάμι περιφερόταν κάποτε και ο Πάνας και εκεί είδε και αγάπησε την νύμφη Σύριγγα και άρχισε να την κυνηγά. Ο Λάδωνας θέλησε να την βοηθήσει και τη μεταμόρφωσε σε καλαμιές. Τότε ο Πάνας έκοψε μερικά καλάμια και ενώνοντάς τα έφτιαξε την Σύριγγα, μουσικό όργανο που χρησιμοποιούσε μόνο αυτός

Ο Λάρισσος ή Ριολίτικο είναι ποταμός στην Αχαΐα. Πηγάζει από το όρος Σκόλλη και χύνεται στο Ακρωτήριο Άραξος στο Ιόνιο πέλαγος, σχηματίζοντας μικρό έλος. Κατά την αρχαιότητα ήταν το σύνορο ανάμεσα στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας.[1] Κοντά στο ποτάμι υπήρχαν οι αρχαίες πόλεις Δύμη και (σύμφωνα με τον Στράβωνα) η Λάρισα. Κατά την μυθολογία, στο ποτάμι ήπιε νερό ο Ηρακλής πηγαίνοντας να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία. Από το ποτάμι έχει πάρει και το όνομά του ο σημερινός Δήμος Λαρισσού. Ο ποταμός δεν χύνεται στην θάλασσα, αλλά στη Λίμνη Προκόπου

Ο Μείλιχος είναι χείμαρρος στην Αχαία. Πηγάζει απο τα βόρεια του Παναχαικού όρους και χύνεται στον Πατραϊκό κόλπο αφού πρώτα περνά απο το χωριό Συχαινά και μέσα απο την Πάτρα. Κατα την αρχαιότητα και κοντά στα Συχαινά και δίπλα στον Μείλιχο βρισκόταν ο ναός της Τρικλαρίας Αρτέμιδος, ο οποίος δεν έχει βρεθεί απο τους αρχαιολόγους. Στην οδό Αρέθα σήμερα και σε μικρή απόσταση απο τον Μείλιχο έχει ανασκαφεί η αρχαία γέφυρα ρωμαικών χρόνων


Παναγίτσα ονομάζεται ένας χείμαρρος στο Νομό Αχαΐας.
Πηγάζει στον Ομπλό και χύνεται στην περιοχή «Παραλία» στον Πατραϊκό κόλπο. Στην πορεία του περνά απο τα χωριά Κρήνη, Οβρυά και Παραλία. Το καλοκαίρι είναι ξεροπόταμος, αλλά το χειμώνα κατεβάζει πολύ νερό και προξενεί πολλές καταστροφές και πλημμύρες, με τελευταία αυτήν του 2004. Στο σημείο που συναντά τον περιμετρικό Πάτρας υπάρχει η Έξοδος 4. Η ροή του χειμάρρου στο μεγαλύτερο κομμάτι του και στο σημείο που μπαίνει στην Οβρυά μέχρι τις εκβολές του στην Παραλία έχει εγκιβωτιστεί σε μπετόν αρμέ. Η ονομασία του χειμάρρου οφείλεται στο ότι στην Οβρυά περνά δίπλα από τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ο Πείρος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αχαΐας. Πηγάζει από τα ανατολικά του Ερύμανθου και χύνεται στον Πατραϊκό κόλπο. Κατά καιρούς είχε διάφορα ονόματα όπως Καμενίτσα, Μέλλας, Πίερος, Νεζερίτικο, Πρέβεδος και Αχελώος. Στον Πείρο χύνεται ο μικρός ποταμός Τυθεύς. Σήμερα στο Δήμο Τριταίας και στα χωριά Χαυκάλι και Τόσκες κατασκευάζεται το Φράγμα Πείρου-Περαπείρου, με σκοπό την ύδρευση της Πάτρας και της Βιομηχανική περιοχής Πατρών. Το χωριό Τόσκες θα καλυφθεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης. Ο Πείρος εκβάλλει στο Δήμο Δύμης, κοντά στην αρχαία πόλη Ώλενο. Στις όχθες του υπήρχε και άλλη αρχαία πόλη, οι Φαραί.

Το Πλατανέικο είναι ποτάμι στον Νομό Αχαίας και πηγάζη στις παρυφές του Παναχαικού κοντα στο Κστρίτσι, Στην διαδρομή του περνά απο το χωριό Πλατάνι απο το οποίο έχι πάρη και την ονομασία του, χύνετε στον Κορινθιακό κόλπο.Έχει νερό όλο τον χρόνο και τον χειμώνα πλυμηρίζη και προξενή πολλές καταστροφές.

Ποταμός Σέλεμνος.ποτάμι της Αχαίας που πηγάζει στο Παναχαικό και στην πορεία του περνά από το Καστρίτσι στα προάστεια της Πάτρας , όπου ονομάζεται και Καστριτσιάνικο. Τέλος χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο. Στις όχθες του Σέλεμνου βρισκόταν η αρχαία πόλη Αργυρά η θέση της δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Το Σαραβαλέικο ποτάμι είναι χείμαρος που λέγεται έτσι γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του περνά απο το χωριό Σαραβάλι . Πηγάζει από τον Ομπλό και χύνεται στον Πατραϊκό κόλπο . Το καλοκαίρι είναι ξερό ενώ το χειμώνα κατεβάζει πολύ νερό. Περνά απο τα χωριά Κρήνη,και Οβρυά. Κατά την Τουρκοκρατία λεγόταν ποτάμι Μουσταφά εφέντη.


Ο Σελινούντας είναι ποταμός της Αχαίας.
Πηγάζει από τον Ερύμανθο στην περιοχή της Βλασίας και χύνεται στον Κορινθιακό κοντά στα Βαλιμίτικα . Είναι ορμητικός και προξενεί μεγάλες καταστροφές στον εύφορο κάμπο του Αιγίου. Μαζί με τον Γλαύκο θεωρούνται τα σύνορα του Ερύμανθου. Στην διαδρομή του σχηματίζει φαράγγι 14 χιλιομέτρων και είναι ιδανικός για ράφτινγκ.[1]
Στο χωριό Λαπαναγοί η κοίτη του στενεύει πολύ και σχηματίζει μικρή λίμνη η οποία είναι πλούσια σε ψάρια. Το στενό αυτό σημείο σχηματίζεται από δύο μεγάλους πέτρινους όγκους και αφήνουν μεταξύ τους μια απόσταση 4-5 μέτρων, το σημείο αυτό λέγεται γυφτοπήδημα, γιατί σύμφωνα με την παράδοση πήδηξε από τον έναν βράχο στον άλλο ένας γύφτος που τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι[2].
Κατά την αρχαιότητα οι εκβολές του βρίσκονταν πιο ανατολικά από σήμερα κοντά στο ακρωτήριο Γύφτισα. Ανάμεσα στον Σελινούντα και τον Κερυνίτη βρίσκονταν η αρχαία Ελίκη

Ο Τυθεύς είναι ποταμός της Αχαΐας που είναι πιο γνωστός σαν Παραπείρος και πιο παλιά σαν Τόσκεσι. Πηγάζει από τις παρυφές του Ερύμανθου και στην πορεία του χύνεται στον Πείρο. Σήμερα στον Δήμο Τριταίας και στα χωριά Χαυκάλι και Τόσκες κατασκευάζεται το Φράγμα Πείρου-Περαπείρου, με σκοπό την ύδρευση της Πάτρας και της Βιομηχανική περιοχής Πατρών. Το χωριό Τόσκες θα καλυφθεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, το όνομα το πήρε από την αρχαία πόλη Τυθεύς.

Ο Φοίνικας ή Σαλμένικος είναι ποταμός της Αχαΐας. Πηγάζει στα βόρειανατολικά του Παναχαικού και χύνεται στον Κορινθιακό. Περνάει μέσα απο την αρχαία Ρυπική χώρα, τον σημερινό Δήμο Ερινεού, και τα χωριά Σαλμενίκο και Καμάρες. Λίγο πριν τις εκβολές του στον φοίνικα χύνονται και οι χείμαρροι Κλουμενίτης και Στάχταινα. Στην περιοχή του Άνω Σαλμενίκου ο φοίνικας συναντά το κάστρο του Σαλμενίκου .

Ο Χάραδρος είναι χείμαρρος του Νομού Αχαΐας. Πηγάζει απο τις βορειοδυτικές υπώρειες του Παναχαϊκού όρους, ένα τμήμα της ροής του δίπλα στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ δήμου Πατρέων και δήμου Ρίου, και εκβάλλει στο ανατολικό τμήμα του Πατραϊκού κόλπου στο ύψος του Καστελόκαμπου. Εικάζεται ότι το όνομά του προέρχεται από το γεγονός ότι δεν έχει ομαλή ροή αλλά στο πέρασμά του δημιουργεί βαθιά χαράδρα. Κατά την αρχαιότητα οι βοσκοί πίστευαν ότι αν έπινε νερό ζώο από το ποτάμι την άνοιξη θα γεννούσε μόνο αρσενικά, γι' αυτό και πότιζαν τις αγελάδες προκειμένου να αποκτήσουν ταύρους για τις θυσίες και το όργωμα. Κατά την ενετοκρατία λόγω αυτού του γεγονότος οι Ενετοί ονόμασαν το ποτάμι Βελεβίτσιο (Bel vizio) και απο εκεί πήρε και το ονομά του το χωριό Βελβίτσι
Άβαταρ μέλους
gmak
 
Δημοσιεύσεις: 8551
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 10:56 pm
Τοποθεσία: gmak@4x4fun.gr

Re: ΠΟΤΑΜΙΑ-ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

Δημοσίευσηαπό maria » Τετ Δεκ 17, 2008 11:39 am

Αυτο ειναι το δωρο σου στον pajerihno????? :lol: :lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
maria
 
Δημοσιεύσεις: 6580
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 9:47 pm
Τοποθεσία: maria@4x4fun.gr

Re: ΠΟΤΑΜΙΑ-ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

Δημοσίευσηαπό pajerinho » Τετ Δεκ 17, 2008 11:56 am

Αχ, πως με σκέφτεται αυτό το παιδί!!!
Καλά ε, δεν ξέρω που να πρωτοβουτήξω!!! :blob: :blob:
Where the streets have no name....
Άβαταρ μέλους
pajerinho
 
Δημοσιεύσεις: 4507
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 15, 2008 11:25 pm

Re: ΠΟΤΑΜΙΑ-ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

Δημοσίευσηαπό gmak » Τετ Δεκ 17, 2008 3:26 pm

πως το καταλαβατε βρε :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
gmak
 
Δημοσιεύσεις: 8551
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 10:56 pm
Τοποθεσία: gmak@4x4fun.gr


Επιστροφή στο ΘΑΛΑΣΣΑ - ΠΟΤΑΜΙ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες